Kai karjera baigiasi anksčiau nei kitose profesijose, neretai susiduriama su staiga užgriuvusiomis problemomis. Kaip susitaikyti su mintimis, kad tai, ką darei kone visą gyvenimą, jau yra praeitas etapas, kaip planuoti savo ateitį, karjerą ir finansus, kur kreiptis dėl reikalingų dokumentų, Nacionalinės sportininkų asociacijos (NSA) vadovo Justino Kinderio teigimu, svarbu pradėti domėtis iš anksto.

„Dažniausiai sportininkai yra susitelkę į savo dabartinę sportinę veiklą ir tiesiog pamiršta, kad pasibaigus sportinei karjerai apie savo ateitį reikės galvoti patiems. Tai didžiulė problema, apie kurią dažnai dirbantieji kitose profesinėse srityse retai kada tesusimąsto. Todėl sugalvojome, kad sportininkams būtų itin naudinga surengti mokymus skirtingomis temomis – nuo sportininko karjeros valdymo, teisinių klausimų ar finansų planavimo iki įvaizdžio kūrimo.

Mokymuose kalbame apie tai, kaip ruoštis gyvenimui po sportinės karjeros, kaip veikia socialinės garantijos, kokiais dokumentais reiktų pasirūpinti, kas yra dviguba karjera“, – sako Nacionalinės sportininkų asociacijos prezidentas, projekto vadovas J. Kinderis.

Jo teigimu, sportininkai karjerą baigia dėl įvairių priežasčių, kartais iš sporto pasitraukti priverčia ir patirtos traumos. Sportininkams, anot J. Kinderio, specialių kursų, padedančių adaptuotis visuomenėje nereikia, tačiau konsultacijos ir mokymai išties padeda.

Pasidalinti patarimais ir gyvenimiška patirtimi prie mokymų prisijungė patyrę lektoriai – Lietuvos sporto, Vytauto Didžiojo, Mykolo Romerio universitetų dėstytojai, kvalifikuoti teisininkai. Taip pat garsūs Lietuvos žmonės, tokie kaip verslininkas ir investuotojas Ilja Laurs, Benediktas Vanagas.

„Šiuose mokymuose sportininkai įgijo naujų žinių, kaip dar esant profesionaliais sportininkais išnaudoti laiką tam, kad po sportininko karjeros įsilietum į rinką. Taip pat, kaip reiktų atstovauti sporto pasaulį, kurti įvaizdį ir savo pačių asmeninius gyvenimus. Tai turėtų labai palengvinti sportininkų kelią jau po profesionalios sportininko karjeros“, – pasakoja J. Kinderis.

Nacionalinė sportininkų asociacija (NSA) surengė kompetencijos ugdymo kursus, pateikusi paraišką Sporto rėmimo fondui ir gavusi finansavimą vykdyti projektą „Nacionalinės sportininkų asociacijos narių kompetencijos ugdymas“. Norintieji gauti finansavimą kitiems sporto projektams dar gali teikti paraiškas Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijai iki 2020 m. sausio 7 dienos 17:00 val.